چه عواملی باعث قارچ ناخن می شود؟
قارچ ناخن یکی از شایع ترین مشکلات در هر سنی است که توسط گونه های مختلفی از قارچ ایجاد می شود و هیچ محدودیت سنی نداشته اما اغلب با افزایش سن به دلیل خشک و شکنند شدن ناخن ها بیشتر مشاهده خواهد شد.
قارچ ناخن چیست؟ ( اونیکومایکوزیس)
شایع ترین مدل قارچی که ناخن ها را درگیر می کند درماتوفیت ها هستند، در واقع درماتوفیت ها همانند تریکوفایتون روبروم و انواع غیر درماتوفیتى مثل کاندیدا آلبیکنس ها هستند که آنها را باید باید توسط کاشت و بررسی های میکروسکوپی مشخص کرد. ابن نوع از قارچ ها در هر محدودیت سنی شخص را درگیر کرده اما همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد در افراد مسن و کسانیکه ناخن های شکننده و خشک دارند امکان ورود قارچ به بستر ناخن فراهم خواهد شد.
از کجا بفهمیم ناخن قارچ گرفته است؟

قارچ ناخن با نقاط سفید یا زرد زیر ناخن هاى دست و پا بروز پیدا میکند که به عنوان یک عفونت قارچى چنانچه پیشروى کند قادر به تغییر رنگ ناخن، افزایش ضخامت و تغییر بافت ناخن می شود. این قارچ ها بر روی یک یا تعدادی از ناخن ها قادر به ظاهر شدن هستند که عموما روند کار به این شکل است که ابتدا یک ناخن مبتلا شده و سپس به ناخن های کناری نیز سرایت خواهد کرد. این قارچ ها در برخی از اوقات پس از درمان کامل نیز می توانند مجددا ظاهر گردند. قارچ ناخن عموما به صورت خود به خود درمان نشده و نیاز به اقدامات اولیه خواهد داشت، اما لازم است بدانید که ناخن های پا بیشتر از دستان دچار چنین عفونتی خواهند شد چراکه در پاها شرایط بهتری برای رشد قارچ و انواع عفونت فراهم می باشد.
در صورت مشاهده علایم زیر و در صورتکیه روش های خانگی منجر به از بین رفتن قارچ نشد به پزشک مراجعه کنید:
- هایپرکراتوزیس یا تغییر در ضخامت ناخن ها
- تغییر رنگ ناخن به سفید، زرد یا زرد متمایل به قهوه اى
- زبر و شکننده شدن و دفرمه شدن ناخن
- بوى نامطبوعى مثل بوى پوسیدگى و گندیدگى
آیا قارچ ناخن واگیر دارد ؟
قارچ ناخن نوعی از قارچ پوستی است که عموما در یک منطقه جمعی و مرطوب مانند استخرها،رایشگاهها، سالنهای دوش ورزشی و…به انسان سرایت میکنند. اما لازم است بدانید برخی از بیماری ها نیز می توانند زمینه ساز برای بروز قارچ ناخن باشند، این بیماری ها دیابت، پسوریازیس، گردش خون ضعیف و سیستم ایمنی ضعیف می باشند.
چه عواملی باعث قارچ ناخن می شود ؟
- اگر بیماری های خاصی همچون دیابت، مشکلات گردش خون و ضعف سیستم ایمنى داشته باشید احتمال ابتلا به قارچ ناخن بالا می رود و در صورت پیشروی بیماری باید به پزشک مراجعه کرد.
- در صورت بالا رفتن سن به دلیل کاهش جریان خون، افزایش تعداد دفعات مواجهه با قارچ و کاهش سرعت رشد ناخن شاهد رشد قارچ ناخن خواهید بود.
- در کسانیکه تعریق زیاد و شدیدی دارند ریسک ابتلا به قارچ بیشتر خواهد بود.
- سابقه ابتلا به athlete’s foot (قارچ لاى انگشتان پا)
- با پاى برهنه راه رفتن در مکان هاى عمومى نمناک و رطوبت دار مثل استخرها، باشگاه ها و حمام هاى عمومى
- سابقه آسیب به پوست یا ناخن یا بعضى از مشکلات پوستى مثل پسوریازیس
آیا قارچ ناخن درد دارد ؟
قارچ ناخن زمانیکه هنوز پیشروی نکرده است همراه با درد و یا عارضه خاصی نخواهد بود. اما زمانیکه عفونت گسترش می یابد درد به همراه ضخیم شدن ناخن و بوی نا مطبوع وجود خواهد داشت.
ایا قارچ ناخن درمان میشود ؟
قارچ ناخن ها توسط روش های خانگی و پزشکی قابل درمان خواهد بود. اگر در روزهای اولیه هستید می توانید با خشک و تمیز نگهداشتن محل منجر به کاهش قارچ و از بین رفتن آن شوید. در برخی از شرایط زمانیکه هنوز عفونت پیشروی نکرده است می توانید با پماد های ضد قارچ و استفاده از یک تا ۱۲ ماه روند بهبودی خود را شاهد باشید. اگر قارچ ناخن منجر به تغییر شکل ناخن و درد شده است بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در برخی از موارد نیاز به کشیدن ناخن مبتلا به قارچ می باشد و در بسیاری از موارد با استفاده از داروهای خوراکی این مشکل بر طرف خواهد شد. در صورت بروز قارچ ناخن سریعا به فکر درمان باشید چراکه این عفونت می تواند وارد خون شما شده و دردسر های فراوانی را برای شما ایجاد کند.
قارچ ناخن چگونه درمان میشود ؟ راه کارهای خانگی در از بین بردن قارچ ناخن
قبل از هر کاری به خاطر بسپارید برای سلامت ناخن ها نیاز است تا عادات غذایی خود را درست کنید :

- خوراکی های حاوی کلسیم و ویتامین دی بخورید.
- اسید های چرب ضروری همچون ماهی سالمون مصرف کنید.
- ماست حاوی پروبیوتیک برای ناخن ها بسیار خوب خواهد بود.
- مواد غذایی غنی از پروتئینهای سبک استفاده کنید.
- اسیدهای چرب موجود در ماهیهای چرب مانند ماهی سالمون مصرف کنید.
- غذاهای غنی از آهن مانند اسفناج برای کمک به جلوگیری از شکنندگی ناخنها بسیار مهم است.
- مخلوطی از اسانسهای خاص شامل روغن اسطوخودوس، روغن مریم گلی، روغن درخت کانانگا و روغن یاس خواص ضد قارچی دارند که میتواند برای درمان قارچها استفاده شود. برای این کار باید اسانس های گفته شده را با یک روغن مخلوط کرده و بر روی ناخن هایتان بزنید.
- استفاده از سیر طبیعی: حبههای سیر را خرد کرده و برای حدود ۳۰ دقیقه روی ناخنهای آسیب دیده قرار دهید. در این مدت دقت کنید تا پوست شما دچار سوختگی نشود.
- سرکه سیب ماده ای موثر برای درمان قارچ ناخن است؛ انگشتان پا را در یک ظرف آب گرم حاوی سرکه قرار دهید. نسبت آب به سرکه در این محلول باید دو به یک باشد.
- میتوان جوش شیرین را برای جذب رطوبت داخل جوراب و کفش ریخت. هم چنین میتوان محلول جوش شیرین و آب را به طور مستقیم بر ناخنهای آسیبهای استعمال کرده و پیش از شست و شوی آن حداقل ۱۰ دقیقه صبر کرد. این عمل را تا از بین رفتن قارچها روزانه چندین بار تکرار کنید.
چگونه از قارچ ناخن جلوگیری کنیم ؟
- اگر به مدت طولانی باید از کفش یا کتانی استفاده کنید بهتر است پودر های ضد قارچ تهیه کرده و درون کفش خود بریزید.
- در استخر ها و یا اماکن عمومی و مرطوب پاهای خود را خشک کرده و به هچ عنوان بدون کفش یا دمپایی قدم نزنید.
- هر روز جوراب های خود را تعویض کنید.
دلایل قارچ ناخن بعد از کاشت
یکی از دلایل ایجاد قارچ بر روی ناخن ها انجام کاشت ناخن است؛ در این روش زمانیکه سوهان کشی بر روی ناخن زیاد انجام شود و به گوشت زیر ناخن نزدیک شوید، به دلیل ایجاد زخم های ریز امکان ایجاد قارچ بسیار بالا خواهد بود. به علاوه اینکه زمانیکه شما به خوبی بر روی ناخن هایتان هوا گیری انجام نشده باشد در نهایت منجر به قارچ ناخن خواهد شد. در مواردیکه سوهان کشی منجر به از بین رفتن لایه صدفی روی ناخن می شود کوچکترین آسیبی می تواند ایجاد قارچ ناخن کند که در این شرایط حتما باید کاشت را ریمو کنید.
برای درمان قارچ ناخن در اثر کاشت باید مواد کاشت و لاک را به طور کامل از روی ناخن پاک کرده و آنها در معرض هوا و نور قرار دهید. از داروخانه قطره ضد قارچ کلوتریمازول تهیه کنید و بر اساس دستور العمل استفاده کنید. در صورتیکه با این روش بهبودی حاصل نشد حتما باید به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان توسط داروهای خوراکی قرار بگیرید. سوهان ناخن و ناخن گیری که در زمان عفونت استفاده کرده اید را دور انداخته و یا به خوبی ضد عفونی کنید. یکی از روش های دیگری که در این مشکل می توانید از آن بهره بگیرید استفاده از محلول آب اکسیژنه و سرکه سیب می باشد، می توانید روزی ۴۵ دقیقه دستان خود را در این محلول قرار دهید. نسبت سرکه باید دو برابر آب باشد.