علائم و درمان زردی در نوزادان

4,901

از زردی در نوزادان چه می دانید؟ عموما ۶۰ درصد از نوزادانی که به صورت سالم به این دنیا می آیند دچار زردی شده و این آمار برای نوزادانی که نارس هستند به ۸۰ درصد می رسد. جالب است بدانید این آمار برای نوزادانی است که در آنها علایم زردی مشهود بوده و بسیاری از نوزادان که دارای زردی کمی هستند این مسئله تنها با آزمایش خون و از طریق بررسی بیلی روبین خون قابل شناسایی خواهد بود.

علائم زردی نوزاد در دو ماهگی

درمان و تشحیص زردی نوزاد
علائم زردی نوزاد چیست؟

زردی نوزاد چیست؟ قطعا شما نیز از زردی نوزادان زیاد شنیده اید، اما در واقع این زردی برای چه اتفاق خواهد افتاد؟ نوزادی که متولد می شود به دلیل دریافت اکسیژن کافی از هوای آزاد اطراف خود به گلبول های اضافی نیازی ندارد و سعی در تخریب آنها می کند، بنابراین هموگلوبین کاهش می یابد و به بیلی روبین تبدیل می شود. در نوزادان عملکرد کبد ضعیف بوده و توانایی دفع بیلی روبین اضافی وجود ندارد بنابراین در بدو تولد و کمبود فعالیت گلوکورونیک تراتسفر در روزهای اول تولد و عدم دفع بیلی روبین های اضافی زردی فیزیولوژیک ایجاد می شود. جالب است بدانید نوزادان در روز های اولیه زندگی خود زرد شده و این زردی ابتدا در چشم و سپس در سینه و شکم و پاهای وی پدیدار خواهد شد. گفتنی است که زردی نوزادان را نباید مسئله ای پیش پا افتاده دانست و زمانیکه اولین نشانه ها را دیدید باید حتما او را به پزشک برسانید تا زردی زیاد منجر به عقب ماندگی ذهنی و مرگ وی نشود.

زردی در نوزادان چقدر طول میکشد ؟

زردی در نوزادان چقدر طول می کشد
علل زردی نوزاد چیست؟

نوزادانی که به دنیا می آیند در ۲۴ ساعت اولیه زندگی خود زردی ندارند، این زردی به تدریج از روز دوم تولد شروع خواهد شد. به طوریکه در نوزادانی که کاملا رسیده هستند و وزن تولد آنها بالای ۲۵۰۰ گرم است در روز ۳ تا ۵ تولد و در نوزادان نارس که وزن آنها زیر ۲۵۰۰ گرم باشد در روز ۵ تا ۷ تولد به حداکثر مقدار خود خواهد رسید. این زردی پس از گذشت این روز ها به تدریج کاهش خواهد یافت. عموما زردی نوزادان رسیده قبل از ۱۰ روز و نوزادان نارس قبل از ۲۱ روز از بین رفته و در صورتی که پایدار باشد و حدود ۲ تا ۳ هفته طول بکشد باید نوزاد توسط پزشک معاینه شده و در صورت لزوم بستری شود. از عوارض زردی می‌توان به فلج مغزی، عقب‌ماندگی ذهنی، حملات صرعی، اشکال در تعادل حرکتی، ناهنجاریهای دندانی و ناشنوایی اشاره کرد که دیگر قابل درمان نیستند!

تشخیص و درمان زردی نوزاد

تشخیص زردی نوزاد در خانه : زردی در نوزادان یک علامت ویژه دارد و آن هم زرد شدن سفیدی چشم است؛ پس از آن زردی بدن و مخاط ها از دیگر علائم می باشند. اگر سر و صورت نوزاد زرد باشد و مابقی بدن وی هیچ تغییر رنگی نداشته باشد در این مرحله می توان تشخیص داد که درجه زردی پایین می باشد. زمانیکه زردی به پاهای نوزاد برسد به این معناست که زردی بسیار بالا و نگران کننده بوده و در برخی از موارد نیاز به بستری کردن نوزاد می باشد. در برخی از موارد زردی در نوزاد با چشم قابل رویت نیست و در چنین شرایطی باید آزمایش خون از نوزاد تهیه کرد. گفتنی است  زردی به ۲ نوع تقسیم می‌شود: زردی مستقیم و غیرمستقیم. آنچه اغلب در نوزادان اتفاق می‌افتد زردی غیرمستقیم است که می‌تواند به بافت مغزی خسارت بزند. زردی مستقیم چندان مشکل‌ساز نیست مگر اینکه نوزاد مبتلا به عفونت یا ناراحتی کبدی باشد. اگر در کنار زردی علائم دیگری همچون بی‌حالی یا شیر خوب نخوردن یا بالا و پایین بودن درجه حرارت بدن وجود داشت احتمال خطر بالاتر است و مراجعه به پزشک باید با سرعت بیشتری صورت بگیرد.

چه نوزادانی بیشتر در معرض زردی هستند؟ 

  • نوزادانی که مادر آنها گروه خون O داشته ولی نوزاد دارای گروه خونی A یا B باشد.
  • نوزادی که مادر وی دارای Rh منفی و خود نوزاد Rh مثبت باشد. خصوصا مادرانی که در چنین شرایطی آمپول رگام را در حین حاملگی و بعد از زایمان دریافت نکرده باشند.
  • سابقه زردی در فرزندان قبلی.
  • نوزادانی که در روز های اولیه تولد خود به اندازه کافی از شیر مادر استفاده نکرده باشند.
  • نوزادان نارس، نوزادانی هستند که قبل از ۳۷ هفته به دنیا می آیند و نوزادانی که با وزن تولد کمتر از ۲۵۰۰ گرم به دنیا آمده اند.
  • مادرانی که مبتلا به دیابت هستند نوزادان آنها دچار زردی خواهند شد.
  • نوزاد مبتلا به فاوویسم

درمان زردی در نوزادان به صورت طب سنتی و در خانه

استفاده از ترنجبین برای درمان زردی نوزاد
روش درمان زردی نوزاد با طب سنتی در خانه

از زمان های گذشته تا کنون درمان های سنتی در میان مردم رواج داشته است، مثلا اگر به خاطر داشته باشید در گذشته برای درمان زردی نوزاد با طب سنتی و در خانه از لامپ های مهتابی استفاده میشد. اما یکی از راه های درمان زردی نوزاد که از گذشته بر جای مانده است استفاده از شیرخشت می باشد. در شیر خشت قندهایی چون مانیتول وجود داشته و یکی از درمان مهم در گذشته به شمار می رود. به شکلی که اگر از این ماده به صورت بهداشتی استفاده شود قطعا بسیار موثر خواهد بود. علاوه بر شیر خشت استفاده از آرد جو نیز می تواند برای از بین بردن زردی موثر باشد. به شکلی که باید آرد جوی نرم و الک‌شده را روی بدن نوزاد به‌جز روی صورت و دور ناف پاشید.

از دیگر روش های طب سنتی برای از درمان زردی نوزادان می توان به شستن بدن نوزاد با عرق کاسنی همراه آب ولرم نیز اشاره کرد. در این مسئله استفاده از مخلوط ترنجبین و آب و پارچه ای که به این مایع مخلوط شده است نیز می تواند کمک کند، برای این منظور باید پارچه خیس را به پشت گوش و پیشانی نوزاد بمالید.