به فکر «کنیسه» همدان نیستند!
دیوار شرقی تخریب شده کنیسه کلیمیان
«زندی» راهکارِ جلوگیری از تخریب این بنا را پیشنهاد اعتبار برای مرمت مشارکتی این بنای تاریخی میداند تا دستکم از طریق مشارکت با میراث فرهنگی بتوان این بنای تاریخی را حفظ کرد.
این فعال میراثفرهنگی همچنین با بیان اینکه میراثفزهنگی تا امروز قدمی برای مرمت و رسیدگی به این بنا جلو نگذاشته است، ادامه میدهد: از سوی دیگر انجمن کلیمیان برای تغییر کاربری این بنای تاریخی کوتاه نمیآید و این اتفاق باعث شده تا در توجه به این بنا کوتاهی شود.
او هزینهی برآورد شده برای ساماندهی این بنای ثبت شده در فهرست آثار ملی را حدود ۶۰۰ میلیون تومان اعلام میکند و میگوید: یا مالک _انجمن کلیمیان_ باید برای کاربری بنا کوتاه بیاید یا این میزان اعتبار را خود برای مرمت «کنیسه کلیمیان» هزینه کند.
وی نابود شدن این بنای تاریخی را به نفع میراث فرهنگی، مردم همدان و حتی انجمن کلیمیان نمیداند و نیست، هر چند کسانی که در این بنای تاریخی زندگی میکردند از این شهر مهاجرت کردهاند، اما مساله مهم این است که خودِ بنا باقی است وبه عنوان یکی از آثار هویتبخش همدان هنوز وجود دارد.
اگر فرم مشارکت در مرمت را پر میکنند، میتوان کنیسه را نجات داد
علی مالمیر، مدیر کل میراثفرهنگی استان همدان، اما دربارهی اقداماتی که اداره کل میراث فرهنگی استان همدان برای حفاظت از این بنای تاریخی انجام داده است، به ایسنا توضیح میدهد: به مالکان کنیسهی کلیمیان فرم مشارکت در مرمت دادیم تا با درخواست برای مرمت این بنای تاریخی از سوی آنها، بتوانیم این بنای تاریخی را به صورت مشترک با مالک مرمت کنیم.
او میگوید: میراث فرهنگی با توجه به اینکه مالک این بنای تاریخی نیست، فقط میتواند در قالب فرم مشارکتی با مجموعهی نمایندهی کلیمیان این بنای تاریخی را مرمت کند، حتی این اقدام میتواند علاوه بر کنیسه، برای «حمام کلیمیان» نیز رخ دهد. در واقع اگر مالکان این بنای تاریخی فرم مرمت مشارکتی را امضا کنند، با استفاده از اعتبارات مشارکتی از استان میتوانیم این دو بنا را مرمت کنیم.