افتادگی پلک چیست و آیا درمانی برای آن وجود دارد؟
افتادگی پلک یکی از عارضه های شایع در بین افراد است که دارای دو نوع می باشد. اولین افتادگی پلک در اثر پف زیر چشم و یا بالای آن ایجاد می شود که در اثر ایجاد چنین عارضه ای شاهد میزانی از افتادگی پلک در افراد خواهید بود. دومین نوع در واقع پایین تر آمدن پلک و افتادگی آن به معنای واقعی می باشد که این عارضه چه در افراد بزرگسال و چه در نوزادان قابل مشاهده خواهد بود.
دسترسی سریع: برای مطالعه بخش مورد نظر روی دکمه روبرو کلیک کنید.
افتادگی پلک چشم چیست و چگونه ایجاد می شود؟
پتوز به افتادگی پلک بالا گفته می شود. علت به وجود آمدن این عارضه عدم کارکرد مناسب عضله چشمی بوده که پس از مدتی منجر به افتادگی خواهد شد. این عارضه می تواند در یک سوی چشم و یا هر دو چشم را درگیر کند. در افتادگی جزیی پلک شاهد افتادگی تا مردمک چشم ها خواهید بود اما زمانیکه افتادگی پلک شدید باشد شاهد حتی پوشیده شدن قسمتی از مردمک چشم نیز خواهید بود که در این شرایط فرد برای استفاده از هر دو چشم خود مجبور است تا زاویه گردن خود را تغییر دهد. جالب است بدانید در برخی از موارد افتادگی پلک بعد از بوتاکس ایجاد می شود و یا همراه با پف پلک و یا افتادگی ابرو نیز خواهد بود.

آیا افتادگی پلک خطرناک است؟
افتادگی پلک در موارد شدید خصوصا در کودکان منجر به آمبلیوپی (تنبلی چشم) می شود. این عارضه می تواند در افراد منجر به انسداد مسیر بینایی و آستیگماتیسم و تاری دید گردد. در بسیاری از موارد و افتادگی پلک در نوزادان منجر می شود تا کودک برای دید بهتر مجبور به تغییر زاویه گردن خود شود که همین مسئله می تواند ریسک ابتلا به بیماری های عضلانی را نیز بالا ببرد. در افتادگی پلک مادرزادی اگر درمان به موقع صورت نگیرد حتی می توان شاهد اختلالات حرکات چشمی، تومورهای پلک، اختلالات عصبی و عیوب انکساری بود.
آیا افتادگی پلک ارثی است؟
یکی از دلایل ایجاد پتوز عوامل ارثی است. اما عوامل دیگری نیز در به وجود آمدن این عارضه دخیل هستند. پرکاری تیرویید، برخی از بیماری های کلیوی، برخی از بیماری های پوستی و عروقی، تومورهای حدقه چشم، افزایش سن، جراحی های آب مروارید و برخی از جراحی های چشمی دیگر و ضربات شدید به چشم می توانند در بروز این عارضه دخیل باشند.

ایا عمل افتادگی پلک عوارضی دارد؟
هر عمل جراحی دارای عوارضی می باشد. در عمل جراحی پتوز عوارضی همچون عفونت، خونریزی و کاهش بینایی در موارد نادر دیده شده است. دومین عوارضی که بعد از عمل ممکن است کمی شما را دلسرد کند بسته نشدن کامل چشم عمل شده خواهد بود. در این دوران برای شما پماد و قطره های درمانی تجویز می شود که کمک می کنند از چشم شما در برابر عوامل خارجی محافظت گردد. در این عمل جراحی می توان شاهد تغییر ظاهر بسیار زیادی بود، اما در برخی از موارد پلک های شما به شکل کاملا قرینه در نخواهند آمد و اندکی از تغییر ظاهر در شما وجود داشته باشد. در نهایت لازم است بدانید در پتوز های شدید ممکن است شما به بیش از یک عمل جراحی نیاز داشته باشید.
از کجا بفهمیم افتادگی پلک داریم؟
اولین نشانه و شایع ترین نشانه ای که در شما وجود دارد قرینه نبودن چین های پشت پلک و در واقع قرینه نبودن زاویه چشم و پلک ها در شما خواهد بود. اگر شما دچار افتادگی پلک باشید حتما یک پلک شما پایین تر از دیگری قرار گرفته است. در افتادگی پلک نوزاد نیز دقت کنید که کودک شما برای دید بهتر همواره زاویه سر خود را به عقب تغییر می دهد و یا ابروهای خود را به سمت بالا می کشد. در افتادگی پلک مادرزادی اغلب عدم تقارن چین پلک فوقانی مشهود است.
آیا افتادگی پلک قابل درمان است؟
لازم است بدانید که این مشکل قابل درمان بوده و چه در کودکان و چه در بزرگسالان توسط عمل های جراحی کاملا درمان پذیر خواهد بود. این شرایط حتی منجر می شود تا وضعیت ظاهری و بینایی افراد نیز بهبود یابد. بنابراین استرس را از خود کرده و به چشم پزشکی حاذق مراجعه کنید. دقت داشته باشید برای جلوگیری از افتادگی خفیف پلک در کودکان و حتی شدید، معاینات چشمی منظمی در سال های اولیه زندگی وی داشته باشید تا بتوانید از این عارضه و تنبلی چشم در کودکان پیشگیری کنید.

درمان افتادگی پلک با لیزر
در برخی از موارد که افتادگی پلک به صورت جزیی باشد می تواند به کمک هایفو کلاژن سازی در پوست را بیشتر کرده و از این طریق پلک هایی قوی تر داشه باشید. برای اینکار هایفو بر روی پیشانی شما عملیات کلاژن سازی را انجام می دهد و از این طریق کلاژن بیشتری در ناحیه پلک ها برای شما ساخته خواهدشد. لازم است بدانید این روش های دائمی نبوده و برای درمان کامل نیاز است تا چندین جلسه با توجه به نظر پزشک خود درمان را ادامه دهید.
درمان افتادگی پلک با جراحی
جراحی یکی از بهترین راه کارها برای درمان پتوز های شدید و متوسط می باشد. عمل بلفاروپلاستی با جدا کردن بخش اضافی پلک شما کمک می کند تا خط رویش مژه ها در هر دو چشم قرینه گردند.
دو راهکار خانگی برای درمان افتادگی پلک
هر از گاهی یک پد چشمی بر روی چشم سالم خود قرار دهید و اجازه دهید تا برای مدت زمانی چشم دارای افتادگی شما بیشتر کار کند. با این شکل چشم شما دو برابر حالت عادی کار کرده و قدرت عضله پلک افزایش خواهد یافت. به این شکل عضله چشم شما قوی تر شده و پلک قادر است تا پوست اضافی خود را بهتر کنترل کند.
دومین راهکار انجام ورزش های چشمی است. روزی چند دقیقه را به انجام ورزش های چشمی بپردازید. این روزش ها باعث تقویت عضله چشمی شما خواهند شد. برای این کار می توانید یک هشت را در مقابل خود تصور کنید، حالا این ۸ را دنبال کنید. ورزش دیگر حرکت چشم به صورت دایره ای خواهد بود. هر ورزش را در روز چند دقیقه و در ساعات مختلف انجام دهید.