آزمایشات غربالگری سوم و کاهش ریسک بارداری!

25

 آیا انجام آزمایش غربالگری سوم ضروری است؟ غربالگری سوم چه زمانی انجام می‌شود و شامل چه آزمایشاتی است؟

در سه ماهه سوم بارداری، کودک شما کاملا شکل گرفته است و شروع به رشد می‌کند. در این دوره احساس خستگی در شما افزایش پیدا می‌کند و حتی ممکن است احساس تنگی نفس پیدا کنید. از این رو، کنترل شرایط مادر و جنین در این دوره بسیار مهم است، زیرا ممکن است بعضی ناهجاری‌ها در این دوره رخ دهد. با آزمایشات غربالگری سه ماهه سوم بارداری می‌توانید از این مشکلات آگاه شوید.

آزمایشات غربالگری سوم بارداری چیست؟

پزشک در این دوره وزن و فشار خون شما را بررسی خواهد کرد. پزشک همچنین با یک آزمایش ادرار میزان عفونت، پروتئین یا قند را در ادرار شما بررسی می‌کند. وجود پروتئین یا قند اضافه می‌تواند نشانه بعضی مشکلات باشد.

پزشک شکم شما را معاینه می کند تا وضعیت رشد کودک را بررسی کند. همچنین ممکن است پزشک وضعیت دهانه رحم شما را از نظر میزان باز شدن معاینه کند. همچنین ممکن است تست کم خونی برای شما تجویز شود. مهمترین آزمایش‌هایی که در این سه ماه برای شما تجویز می‌شود در ادامه شرح داده خواهد شد.

آزمایش غربالگری سوم

انواع تست‌های سه ماهه سوم بارداری

  • سونوگرافی

سونوگرافی آخر بارداری کاملا بی‌خطر و بدون هیچ‌گونه درد انجام می‌شود. به وسیله سونوگرافی وضعیت و موقعیت جنین در رحم مشخص می‌شود. همچنین سونوگرافی در این دوره وضعیت اندام جفت را بررسی می‌کند. همچنین ممکن است به عنوان بخشی از تست BPP برای اطمینان از اینکه جنین به میزان کافی اکسیژن دریافت می‌کند انجام می‌شود. افرادی که بارداری پرخطر دارند ممکن است در این مدت چند بار سونوگرافی شوند.

  • غربالگری استرپتوکوک گروه B

این باکتری‌ها می‌توانند در روده، مثانه، واژن یا گلوی هر فردی وجود داشته باشند. وجود این باکتری‌ها برای انسان بالغ مشکلی ایجاد نخواهد کرد، اما می‌تواند برای نوزاد خطرناک باشد. به همین دلیل لازم است که وجود این باکتری‌ها در بدن مادر پیش از زایمان بررسی شود. به طور معمول این آزمایش در هفته های ۳۶ تا ۳۷ انجام می‌شود. این آزمایش از طریق یک سواب که از واژن و رکتوم مادر نمونه‌برداری می‌کند انجام می‌شود. چنانچه تست شما مثبت شود پزشک مصرف آنتی‌بیوتیک را تا زمان وضع حمل تجویز می‌کند.

  • آزمایش‌های STI

در بازه سه ماهه سوم بارداری، پزشک شما احتمالا وجود بیماری‌های مقاربتی (STIs) را بررسی خواهد کرد. به طور معمول ممکن است این آزمایش‌ها تجویز شود:

تست کلامیدیا
آزمایش HIV
تست سیفلیس
آزمایش سوزاک
وجود این بیماری ها در مادر می‌تواند جنین را نیز آلوده کند.

  • تست‌های سلامت جنین

چنانچه پزشک در مورد سلامت یا عوامل خطر جنین مشکوک باشد یا رشد کودک مطابق انتظار نباشد، دسته‌ای از آزمایش‌ها را تجویز خواهد کرد. مهمترین این آزمایش‌ها شامل موارد زیر است:

  • آمنیوسنتز: این آزمایش برای بررسی ابتلای جنین به نوعی باکتری به نام کوریوآمنیونیت یا مشکلات کم خونی انجام می‌شود.
  • آزمایش NST: این آزمایش ضربان قلب جنین را در حین حرکت بررسی می کند. اگر جنین به طور عادی تکان نخورد یا چنانچه تاریخ تولد مورد انتظار تولد سپری شده باشد این آزمایش تجویز می‌شود. این آزمایش سلامت اندام جفت را نیز بررسی می‌کند.
  • تست استرس انقباضی یا تست چالش اکسی توسین: این آزمایش ضربان قلب کودک را تحت مقداری استرس اندازه‌گیری می‌کند. هدف این آزمایش این است که واکنش قلب نوزاد به انقباض چگونه پاسخ دهد. در حالت نرمال نباید تغییری در ضربان قلب نوزاد ایجاد شود، اما در صورت ناپایدار شدن ضربان پزشک به مادر توصیه می‌کند که فرزند را به صورت سزارین به دنیا آورد.
آزمایش در منزل
آزمایش در منزل

بهترین زمان برای انجام غربالگری سوم بارداری

سه ماهه سوم از هفته ۲۷ بارداری شروع می‌شود و تا زمان زایمان کودک ادامه می‌یابد. همه تست‌های این دوره در یک زمان انجام نمی‌شود و هرچه به پایان بارداری نزدیک شوید میزان معاینات و چک کردن افزایش می‌یابد. آزمایش‌های عمومی مثل دیابت بارداری، پروتئین در ادرار و بررسی ضربان قلب جنین می‌تواند در هفته‌های ۲۷ تا ۳۱ انجام شود.

تست بیماری‌های مقاربتی نیز معمولا در هفته‌های ۳۲ تا ۳۶ انجام می‌گیرد. غربالگری استرپتوکوک گروه B در هفته‌های ۳۵ تا ۳۷ بررسی می‌شود. همچنین در این هفته‌ها بسیاری از آزمایش‌ها مجددا تکرار می‌شود تا از رشد طبیعی کودک اطمینان حاصل شود. برای تعیین بهترین زمان انجام هر آزمایش بهتر است با پزشک معالج خود مشورت کنید.

آیا سونوگرافی آخر بارداری در سه ماهه سوم انجام می شود؟

با سونوگرافی در هفته ۳۲ تا ۳۶ بارداری، مجددا وضعیت و موقعیت جنین بررسی می‌شود و ناهنجاری‌هایی جستجو می‌شود که ممکن است در سه ماهه سوم بارداری ظاهر شوند این مشکلات شامل انسداد روده، مشکلات اسکلتی و تغییرات دیررس مغز می‌شود.

با سونوگرافی آخر بارداری وضعیت رشد جنین، وزن تخمینی، موقعیت در رحم را تعیین می‌شود و خطر تاخیر رشد داخل رحمی یا ماکروزومی (رشد بیش از حد) مشخص می‌شود.

هزینه آزمایش غربالگری سوم بارداری

هزینه غربالگری سوم بیش از هرچیز به تعداد آزمایش‌هایی که پزشک برای شما تجویز می‌کند بستگی دارد. چنانچه بارداری شما پرخطر تشخیص داده شود، تعداد آزمایش‌های تجویزی نیز بیشتر خواهد بود. بعضی از آزمایش‌ها نیز به تشخیص پزشک ممکن است چند بار انجام شود.

خدمات آزمایشگاهی هومکا
خدمات آزمایشگاهی هومکا

تشخیص سلامت مادر و جنین با غربالگری سوم در منزل!

در صورتی که به دلیل مشکلات بارداری مراجعه به آزمایشگاه برای شما دشوار است، می‌توانید با استفاده از خدمات آزمایش در منزل هومکا، آزمایش‌ غربالگری سوم بارداری را در خانه یا محل مورد نظر خود انجام دهید. هومکا یک پلتفرم خدمات آزمایشگاهی در منزل است که با اعزام کارشناس به منزل شما نسبت به دریافت نمونه آزمایش اقدام می‌کند و نتایج آزمایش را به صورت آنلاین در اختیار شما قرار می‌دهد. همچنین برای تفسیر نتایج آزمایش نیز می‌توانید از مشاوران هومکا کمک بگیرید.

خدمات آزمایش در منزل تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی است و در هیچ مرحله‌ای نیاز به مراجعه حضوری شما نیست. برای ثبت درخواست آزمایش در منزل مشهد، تهران، کرج، رشت، اصفهان، تبریز، اهواز، قزوین، قم و شیراز می‌توانید با شماره تلفن ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا به سایت هومکا به نشانی www.homeca.ir مراجعه کنید.